Kinderopvang of peuterspeelzaal?

Wij krijgen wel eens de vraag of de kinderen op een peuterspeelzaal meer uitgedaagd worden of dat een peuterspeelzaal meer voorbereidend op school is. De peuterspeelzaal is er voor 1 tot 4 dagdelen per week, en heeft minder het doel om in een groep de kinderen op te voeden en meer tot doel kinderen met elkaar te laten spelen. Inhoudelijk zijn peuterspeelzaal en kinderopvang onder de wet kinderopvang zo naar elkaar toegegroeid dat daar geen verschil meer inzit. Dit is ook wat de overheid beoogd met de harmonisatie kinderopvang/ peuterspeelzaal. De peuterspeelzaal en kinderopvang zijn beide een ideale plek voor kinderen om andere kinderen te ontmoeten. Er is bij beide veel verschillend speelgoed om mee te spelen en de ruimte is verdeeld in speelhoeken. De kinderen maken samen plezier en leren spelenderwijs. Ook zal er bij beide aandacht besteed worden aan Voorschoolse en Vroegschoolse educatie (VVE- programma). Het verschil tussen peuterspeelzaal en kinderopvang is dat bij een PSZ er 18 kinderen in een groep zitten met 2 medewerksters (waarvan maar 1 met een diploma) en op een KDV 16 kinderen met 3 gediplomeerde leidsters (bij ons vaak 4). Het verschil zit hem ook in de financiering en in het aantal opvanguren. Een PSZ is vaak goedkoper omdat het maar 3 uren opening hanteert. Wij zijn 11 uur per dag open. Tevens kan bij ons de kinderopvangtoeslag worden aangevraagd, waardoor de ouderbijdrage aanzienlijk minder wordt en de groepsruimte voldoet aan strenge eisen Wet Kinderopvang. Dit is niet het geval bij een peuterspeelzaal. In onze beleving is een peuterspeelzaal van minder strenge kwaliteit en meer voor ouders die geen kinderopvang nodig hebben maar hun kind wel structureel willen laten spelen met andere kindjes.

Bron; Daphne van Leerzem, juni 2013