Oppas is geen alternatief voor professionele kinderopvang

Kinderopvang Humanitas vraagt aandacht voor de professionele kinderopvang en benadrukt dat een oppas geen alternatief is voor professionele opvang. ‘Een oppas kan onmogelijk voldoen aan de strenge eisen die de wetgeving stelt aan bijvoorbeeld de veiligheid. ‘ aldus Anja Hol, voorzitter van de Raad van Bestuur van Kinderopvang Humanitas.

Kinderopvang is een vak
Nu de kinderopvang duurder wordt, zoeken steeds meer ouders alternatieven. RTL publiceerde onlangs een lijst met goedkopere alternatieven voor kinderopvang zoals oppas door grootouders, een nanny of door de buren. Kinderopvang Humanitas geeft aan dat er groot verschil zit tussen professionele kinderopvang en informele oppas. ‘Kinderopvang is een vak! Naast het feit dat onze pedagogisch medewerkers ruimschoots voldoen aan de opleidingseisen, jaarlijks bijgeschoold worden en allemaal een Verklaring Omtrent het Gedrag hebben, voldoen ook onze kindercentra aan alle veiligheidseisen.’

Verkeerde bezuiniging
De grote landelijke kinderopvangorganisatie met 94 kinderdagverblijven, 165 bso’s en 42 peuterspeelzalen door heel Nederland, hoopt dat de regering zal inzien dat bezuinigen op de kinderopvang een verkeerde bezuiniging is en een korte termijn visie. ‘Goede kinderopvang is een investering in het kind. Kinderen die van de kinderopvang komen hebben een voorsprong op school, zowel wat betreft sociale vaardigheden, hun woordenschat, maar ook hebben zij door een veelzijdig activiteitenaanbod zich motorisch, emotioneel en creatief optimaal kunnen ontwikkelen. Een kind heeft daar recht op!’

bron www.kinderopvangtotaal.nl 05-06-2012